Adrenalină (Epinefrină)

[epinefrină]

Hormonul produs de glandele suprarenale care are rol important în cadrul lanţului funcţional al sistemului nervos simpativ. Este sinonim cu epinefrina.

De producerea hormonului adrenalină este responsabilă glanda suprarenală, mai precis zona medulară (medulosuprarenala). Stresul, frica, pericolul, emoţiile determină stimularea sistemului simaptic care stimulează secreţia adrenalinei şi eliberarea ei în organism.

La rândul ei, adrenalina intervine în răspunsul organismului de tip „fugă sau luptă”: creşte tensiunea arterială, forţa de contracţie şi ritmul cardiac, determină dilatarea bronhiilor şi intensificarea respiraţiei, creşte nivelul glucozei din sânge – sursa rapidă de energie pentru toate celulele organismului.

Este produsă pe cale sintetică încă de la începutul secolului 20, cea mai utilizată formă de administrare fiind cea injectabilă.
 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”