Alcoolism

Stare patologică determinată de consumul şi dependenţa faţă de alcool. Este însoţită de tulburări de personalitate şi comportament, afectarea importantă unor organe şi sisteme ale organismului (alcoolopatie). Alcoolismul încă este una din primele cauze de deces la nivel mondial – după afecţiunile cardiovasculare şi diferitele tipuri de cancere.

Alcoolismul are trei etape: una asimptomatică, cu camuflare (ascunderea surselor de alcool) şi vinovăţie, dar enasumarea dependenţei; apoi urmează etapa scăderii voinţei, apariţia disfuncţiilor şi afectării unor organe. Cea de-a treia etapă apare la câţiva ani de la debut, cu tulburări metabolice şi funcţionale importante, tulburări psihice, nerecunoaşterea că există dependenţa şi ignorarea semnelor de agravare.

Bolile pe care un organism normal le poate învinge devin piedici majore pentru un alcoolic. Organismul cedează foarte repede la infecţii, apar cancere ale tubului digestiv şi ficatului, se instalează tulburări ale sistemului nervos şi apar leziuni ale nervilor şi strucutrilor superioare. Se dezvoltă psihoze, apar halucinaţii, crize de delirium tremens, delir, demenţă.

Se tratează cu dificultate, un rol decisiv avându-l pacientul, recunoaştea din partea lui că are o problemă serioasă. Tratamentul implică spitalizare, medicamentaţie, psihoterapie, terapia separată pentru familie sau a aparţinători, intrarea într-un grup de suport.
 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”