Alopecie

Căderea temporară sau definitivă, toatală sau parţială a părului de la nivelul capului. Este consecinţa unor dereglări hormonale, a  vârstei, a unor tratamente traumatizante, afecţiuni sau boli.

Poate apărea atât la bărbţi cât şi la femei şi se clasifică în:

Alopecii necicatriceale – care nu sunt consecinţ a unei leziuni la nivelul pielii capului. La rândul lor, acestea pot fi difuze sau localizate.

Alopecia difuză poate apărea după un stress prelungit, surmenaj, şoc traumatic, tratamente cu anumite medicamente, infecţii puternice, utlburări ale glandelor endocrine, carenţele alimentare. Uneori, ca o manifestare a stresului sau fricii apare tricotilomania (la copii dar şi la unii adulţi) – smulgerea de fire sau chiar şuviţe de păr.

Alopecia difuză mai poate avea drept cauză şi tratamentul prin vopsire sau deoclorare prea des sau cu produse neadecvate, folosirea excesivă a periei.

Sub denumirea generică de alopecie localizată  se întâlnesc peada sau chelba (o dermatoză).

Alopecia seboreică, cunoscută şi sub numele de calviţie comună apare în umra unui dezechilibru hormonal pirn exces de testosteron. Poate apărea şi al femei în momentul instalării menopauzei sau ca urmare a unui tratament cu androgeni.

Tratamentul alopeciilor se face în funcţie de cauză, sub supravegherea medicului dermatolog, endocrinolog şi a specialiştilor care au în vederea tratamentul unei afecţiuni concomitente. Uneori, singurul tratament cu eficacitate mai mare este implantul de păr (în cazul alopeciei seboreice).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”