Amibiază

Afecţiune încadrată în bolile parazitare, agentul incriminat fiind amiba, Entamoeba hislolytica.Boala apare la persoanele care locuiesc în ţări tropicale unde săracia nu permite o igienă corespunzătoare şi o dezinfectare eficace a apei potabile sau menajere.

Prevenirea se face prin fierberea apei destinată consumului sau preparării hranei, folosire de apă îmbuteliată, spălarea cu apă fiartă a fructelor şi legumelor, evitarea consumului de alimente din surse neverificate. Persoanele care tranzitează acesta zone sunt expuse de asemenea la infestarea cu amibă, mai precis cu forma chistică.

Aceste chisturi ajung în tubul digestiv uman, mai frecvent la nivelul colonului, în stratul superficial al mucoasei intestinale. Apoi pătrund mai adânc, în grosimea peretelui intestinal, în această fază declanşându-se şi boala.

Apar următoarele tulburări: diaree cu pierdere de sânge, dureri intestinale puternice, durere de ficat, febră, stare generală alterată, respiraţie cu dificultate datorită creşterii în volum a  ficatului sau a infectării directe a plămânului. Complicaţiile pot fi: abces al ficatului, abces al nivelul plămânilor, al creierului, rinichilor sau la nivelul altor organe, rupturi ale acestor abcese, hemoragii importante.

Se efectuează investigaţii amănunţite: examen coproparazitologic microscopic, dozare anticorpilor specifici în sânge, ecografie, tomografie sau RMN. Se tratează medicamentos, intervenţiile chirugicale fiind necesare în cazul dezvoltării complicaţiilor aminitite. 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”