Amigdală

[tonsilă]

Glandă limfatică aflată la nivelul faringelui, cunoscută şi sub numele de tonsilă. Fiecare amigdală se află într-o depresiune numită criptă amigdaliană. De o parte şi de alta a omuşorului se pot observa amigdalele palatine.

În afară de acestea, în regiunea cavităţii bucale şi naso-faringelui se mai găsesc şi amigdalele linguale – la baza limbii, amigdalele faringiene, amigdalele velo-palatine – în spatele vălului palatin, amigdalele tubare – aproape de orificiile de deschidere în faringe a trompelor lui Eustachio.

Organe limfoide, amigdalele participă la apărarea antiinfecţioasă, producând globule albe şi anticorpi chiar la nivelul căilor respiratorii superioare. Când scade capacitatea lor de a forma eficient anticorpi, consecutiv infecţiilor repetate, apare creşterea în volum şi infectarea lor, fiind necesar tratament prin îndepărtare chirurgicală (amigdalectomie sau adenoidectomie) sau administrare unei scheme medicamentoase.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”