Androgen

Substanţă cu rol de hormon, care este produsă de testicule, glandele corticosuprarenale (la ambele sexe) şi ovare, al cărei rol în organism este de a stimula apariţia caracterelor sexuale secundare masculine.

Unul dintre cei mai activi hormoni androgeni este testosteronul. La femei, hormonul secretat în exces de către suprarenale sau ovare (cantităţi mici sunt secretate în mod obişnuit), poate produce manifestări de virilizare.

Este folosit în terapeutica medicală pentru tratarea insuficienţei funcţiei secretorii testiculare, în stări de caşexie şi denutriţie (anabolizant), în bolile hematologice caracterizate de oprirea formării de noi hematii la nivelul măduvei osoase. Administrarea lor se face numai la recomandarea şi sub supravegherea medicului.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”