Substanţă medicamentoasă utilizată pentru a obţine anestezia – întreurperea conducerii nervoase în vederea reducerii sau suprimării sensibilităţii generale sau locale.
Anestezicele pot fi:
1) Anestezice generale – acţionează rapid, induc somn profund, se utilizează în cazul intervenţiilor chirurgicale. Sunt administrate pe cale pe cale intravenoasă sau respiratorie.
Anestezicele generale se pot administra pe cale intravenoasă (barbituricele) sau respiratorie (amestecate cu oxygen sau cu aer).
2) Anestezicele locale – pot fi, la rândul lor, de suprafaţă (lidocaina, sub formă de gel sau lichid utilizat prin de pulverizare), sau injectabile (lidocaina, procaina, ca soluţie injectabilă subcutanat, intramuscular sau prin inflitraţie şi pentru rahianestezie).
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.