Dilatarea patologică a unei artere, localizat sau pe o zonă mai întinsă.
Principalele cauze de apariţie a unui anevrism sunt: o boală inflamatorie, o anomalie congenitală, acumularea de colesterol cu fromare de aterom şi creşterea lui în volum. Anevrismul nu atrage atenţia decât în cazul în care deranjează organe sau ţesuturi învecinate, se rupe sau determină formarea unui tromb din care se poate desprinde apoi un embol.
Un diagnostic rapid poate obţine prin observarea semnelor de suprafaţă, când dilatarea este vizibilă, prin ecografie, ecografie Doppler, RMN, ateriografie cerebrală.
În general, odată diagnosticat, un anevrism este tratat prin intervenţie chirurgicală, urmărindu-se de fapt prevenirea complicaţiilor. Dacă nu se ia decizia de operare, un anevrism trebuie supravegheat periodic, iar tulburările tip hipercolesterolemie sau hipertensiune arterială tratate corespunzător.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.