Angajare cerebrală

Părăsirea poziţiei normale a unei părţi sau întregului ţesutului nervos encefalic printr-un orificiu (normal în structura craniului sau delimitat de membranele meningeale).  Deplasarea duce la comprimarea altor structuri nervoase, cu consecinţe grave asupra funcţionalităţii şi structurii acestora.

Cele mai fecvente cauze sunt: o formaţiune tumorală care odată ce creşte, comprimă şi împinge ţesutul nervos alăturat, apoi chiar o parte a encefalului; abcese ale sistemului nervos, hematom masiv, obstacole pe traseul căilor de drenaj a lichidului cefalo-rahidian.

Semnele depind de localizarea procesului de angajare, în etapele iniţiale putându-se observa modificarea poziţiei corpului în timp de persoana stă în picioare sau merge, aplecarea capului spre partea afectată, tulburări de ritm respirator sau cardiac, dezechilibru şi chiar tulburări importante la mers. După diagnosticare se porcedează fără întârziere la intervenţie chirugicală de decompresie.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”