Angeită

[Vasculită ]

Apariţia unui proces inflamator la nivelul peretelui unui vas sanguin. Această inflamaţie poate fi punct de pornire a unor complicaţii tip reacţie autoimună, alergie, îngustarea canalului vasului afectat sau chiar obstruarea lui completă (în funcţie de amploarea inflamaţiei).

Consecinţa este cel mai ales reprezentată de scăderea sau întreruperii irigării ţesutului, organelor pe care le deservea vasul respectiv.

Mai frecvent sunt semnalate următoarele tipuri de angeite:

Trombangeita obliterantă – apare la nivelul memebrelor, debutând cu modificări ale coloraţiei pielii, dureri, parestezii şi amorţeli, mergând până la necroza ţesuturilor;

Boala lui Horton sau arterita temporală (arterita cu celule gigante), apare la vârste de peste 50 de ani, de trei ori mai frecvent la femei decât la bărbaţi. Artera temporală este palpabilă şi zona sensibil; la atingere, apar dureri la masticaţie, dureri de cap, tulburări de vedere, zgomote în urechi, stare generală alterată, uneori şi febră, astenie, scădere în greutate.

Arterita Takayashu – afectează vasele carotide şi subclaviculare. Fluxul sanguin al membrului superior practic reduce cantitatea care vone de la inimă şi s-ar duce în mod normal şi către creier, adică exact ce nu se întâmplă în mod normal, când periferia este sacrificată pentru a întreţine organele vitale, respectiv creierul.;

Periaterită nodoasă – face parte din afecţiunile cu mecanism autoimun, implicand artere din mai multe regiuni ale corpului şi apariţia de semne la nivel cutatant, dureri în zona toracică sau abdominală;

Angeită cutanată – inflamaţia vaselor din tegument, consecinţa fiind apariţia unor zone roşii la nivelul periferic, ce se permanentizează şi nu dispar la presiune, urmate de apariţia de leziuni ulcerative prin scăderea irigării şi hrănirii normale a ţesutului cutanat.

Tratamentul se face în funcţie de tipul angeitei – medicamentos (antiinflamatoare steroidiene, imunodepresoare), intervenţie de chirurgie vasculară.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”