Angor

[Angina pectorală ]

Senzaţia de durere la nivelul toracelui, care poate iradia în braţe, omoplat, abdomen, gât şi maxilar. Durerea toracică ce poate iradia spre gât, maxilarul inferior, spate sau braţe, consecinţă a unei proaste irigări a inimii.

Este un semn al tulburărilor de circulaţie la nivelul muşchiului cardiac. Aceste tulburări sunt declanşate de micşorarea diametrului vaselor inimii, de obicei din cauza plăcilor de aterom, consecutiv unei predispoziţii congenitale, a fumatului,a  unui stil de alimentaţie bazat pe consum excesiv de grăsimi. Odată îngustate, aceste vase nu mai aduc la nivelul muşchiului cardiac o cantitate optimă de sânge oxigenat.

Există şi un angor determinat de contracţii bruşte ale pereţilor arterelor care, de altfel, nu au modificări tip stenoză sau obstrucţie prin placă de aterom.

Angorul apare de obicei la efort şi poate evolua spre infarct de miocard.

În ambele cazuri este necesară prezentarea de urgenţă la medic. Aici se efectuează o examinare atentă care va diferenţia angorul de un infarct  – electrocardiogramă, auscultaţie, analize sanguine. Accentul însă trebuie pus pe prevenţie, pe un stil de viaţă cât mai sănătos.

Tratamentul se face în funcţie de gravitatea angorului şi a stării vaselor cardiace – medicamentos,  chirurgical (angioplastie, stent), păstrarea unui regim de viaţă cu odihnă şi aliemntaţie cu cât mai  puţine lipide, sare şi zaharuri, întreruperea fumatului, practicarea de sporturi uşoare, dar în mod constant.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”