Medicament – substanţă de origine naturală sau de sinteză – utilizat pentru a reduce sau opri coagularea sângelui.
Pricipalele tipuri folosite sunt: heparina, derivaţi de cumarină, antagonist de vitamină K.
Iniţierea se face de obicei cu heparină, care are timpd e acţiune rapid şi se continuă cu un alt medciament din categoriile enunţate.
Sunt indicate în prevenirea şi tratarea trombozelor, a emboliilor, în flebite, post intervenţie chirurgicală, la pacienţi cu intervenţii pe membree inferioare care rămân imobilizaţi la pat, în afecţiuni cardiace tip artimii, infarct de mirocad, defecte de valve bicuspidă sau tricuspidă, după accidente vasculare de tip ischemic datorate unui tromb.
În timpul tratamentului sunt monitorizat regulat anumite constante sanguine pentru a se preveni apariţia hemoragiilor. De aceea, medicul trebuie informat în mod regulat despre starea pacientului şi rezultatele acestor investigaţii, precum şi despre alte medicamente care i-au fost prescrise de către alţi medici. De asemenea, tot medicul decide când şi cum, în ce ritm reduce doza sau opreşte tratamentul cu anticoagulante, prevenindu-se astfel apariţia unor efecte adverse importante.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.