Anus artificial

Metodă de tratament care permite legătura între tubul digestiv, respectiv partea anterioară zonei de intestin gros de unde s-a extirpat o tumoră sau o porţiune de intestin subţire (jejun, ileon), de exemplu, cu peretele abdominal, deci cu exteriorul abdomenului. Este metoda utilizată pentru a facilita evacuarea conţinutului fecaloid într-o pungă etanşă, care se schimbă ori de câte ori este nevoie, pe parcursul unei zile.

Acest anus artificial este o soluţie aleasă până la reluarea şi restabilirea îmbinării chirurgicale a tubului digestiv la peretele anterior al abdomenului, practicată după chirurgia la nivelul colonului sau rectului, cu îndepărtarea unui segment de intestin.

Segmentul căruia i se face legătura cu peretele abdominal poate fi colonul (colostomie) sau ileonul (ileostomie). Peretele colonului sau al ileonului este astfel deschis spre exterior printr-o incizie a peretelui abdominal, înlesnind evacuarea materiilor fecale într-o pungă etanşă care nu permite răspândirea mirosului. Punga este schimbată o dată sau de două ori pe zi. Anusul artificial este fie temporar, precedând intervenţia de resta¬bilire a continuităţii intestinale, fie definitiv – în acest caz necesită igienă strictă la locul de fixare de peretele abdomenului, a pungilor şi monitorizare zilnică, precum şi daptarea obiceiurilor de viaţă.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”