Apendicită

Inflamarea apendicelui ileocecal, de obicei la vârsta copilăriei sau în adolescenţă, mai rar la vârsta adultă. Inflamaţia poate apărea datorită acumulării de conţinut fecaloid sau a unor deşeuri ale digestiei. Mucoasa apendicelui se inflamează, dar poate fi urmată şi de formare şi acumulare de puroi, caz în care restul anselor intestinale reacţionează formând ceea ce se numeşte plastron apendicular sau peritonită plastică a cărui conduită terapeutică nu implică întotdeauna intervenţie chirurgicală imediată ci tratament cu antibiotic şi supraveghere până la retragerea abcesului, abia apoi intervenţie chirurgicală.

Când inflamaţia duce la necroza peretelui apendicular, apare peritonita generalizată, puroiul ajungând deci în cavitatea peritoneală. Este ca indicaţie operatorie imediată, pacientul prezentând şi febră, stare generală alterată, dureri abdominale (predominant în fosa iliacă dreaptă), tranzit intestinal lent sau oprit. Unoeri, datorită faptului că apendicele poate fi situat în poziţii precum către buric, către ficat, către ovar, al femei, durerile duc cu gândul al alte afecţiuni cu localizare abdominală (sarcină extrauterină, colici renale, infecţie urinară, inflamarea veziculei biliare).

Diagnosticul apendicitei deci se pune mai greu, simptomele fiind aşa zis înşelătoare. Semnele luate în cosiderare la punerea unui diagnostic sunt: febra de 37,8-38 C, apărare din partea peretelui abdominal, modificare a formulei albe la hemogramă. După intervenţia chirurgicală urmează o perioadă de spitalizare de aproximativ 4-6 zile, doar complicaţiile putând prelungi acest interval – cazul persoanelor obeze, vârstnici, a complicaţiilor postoperatorii tip abces.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”