Apnee

Încetarea pe o durată variabilă a respiraţiei, funcţiile cardiace fiind păstrate. Apneea poate fi: voluntară (înot, strănut, când apare brusc un miros neplăcut, explorări funcţionale ale aparatului respirator); temporară (care, prelungită peste 50 secunde-1-2 minute poate determina apariţia de leziuni cerebrale cu grade diferite de gravitate); de somn – ce paote apărea atât la nou născut şi poate fi cauza de moarte subită, dar şi al adulţi, când perturbă somnul şi induce apariţia unor tulburări consecutive deficitului de oxigen.

Apneea de somn se tratează în serviciile de ORL, nutriţie şi metabolism (persoanele obeze suferă des de apneea de somn). În afară d scăderea în greutate şi unele măsuri de viaţă sănătoasă 9fără consumd e aliemnte şi alcool cu cel puţin două ore înainte de culcare), se mai poate folosi un aparat special care menţine deschise căile respiratorii pe durata nopţii, respectiv a somnului. Se mai pot practica intervenţie chirurgicală pentru reducerea căderii/laxităţii vălului palatin.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”