Arterioscleroză

Afecţiune degenerativă a unui vas arterial exprimată prin îngroşarea peretelui acesteia şi pierderea elasticităţii prin distrugerea în mică sau mare măsură a fibrelor elastice şi musculare. 

În principal, se descriu două forme de arterioscleroză:  propriu-zisă (îngroşare datorită depuneii unor proteine plasmatice modificate) şi  ce aprodusă prin îngroşare şi depunere de lipide şi calcificări.

Printre facorii favorizanţi se enumeră; fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, hipertensiune arterială, diabetul, hiperlipiedemia, obezitatea, ereditatea în ceea ce priveşte istoric în familie de arterioscleroză. Procentul de persoane afectate este mai mare la bărbaţi, afecţiunea debutând odată cu reducerea mai importantă a calibrului vasului sanguin. Apar: ameţeli, tulburări de echilibru, leziuni tip arterită al extremităţile membrelor inferioare, angor cardiac, accident vascular cerebral, infarct renal.Tratamentul este fie medicamentos, fie chirurgical (sau combinat). În ultimii ani se pune accent tot mai mult pe prevenţie şi adoptarea unei vieţi cu obiceiuri sănătoase.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”