Ascită

Apariţia de lichid în cantitate medie-mare între foliţele peritoneului – complexul de membrane ce învelesc o parte a organelor abdominale.

Printre principalele cauze de formare şi creştere a acestui lichid se numără: ciroza, tuberculoza intestinală, insuficienţă cardiacă, carenţe alimentare, chiar subnutriţie, afceţiuni care scad nivelul de proteine din sânge, o consecinţă fiind reţinerea apei.

Atunci când lichidul este în cantitate mică, produce cel mult o senzaţie de jenă al nivel abdominal. Odată cu creşterea cantităţii, lichidul comprimă ţesuturile şi organele de vecinătate, abdomenul se măreşte, mergând până la incomodarea respiraţiei. Se evidenţiază al consult, api cu ajutorul ecografiei şi punc]ie abdominală – care poate oferi date şi despre compoziţia lichidului. Tratamentul se adresează cauzei, iar disconfortul provocat de lichidul de ascită se poate atenua prin evacuare (puncţie), urmată de administrare corespunzătoare cantităţii evacuate de lichide pe cale intravenoasă, săruri minerale, proteine.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”