B.C.G. (vaccinul BCG sau Antituberculos)

[Vaccin BCG Antituberculos]

Antituberculos (bacil Calmette Guerin, bacilul a fost descoperit de Calmette, iar vaccinul descoperit şi produs pentru prima dată de Albert Calmette, medic, bacteriolog şi imunolog francez, angajat al Institutului Pasteur , respective Camille Guerin, un medic veterinar prieten şi asistent al lui Calmette). Este produsul viu atenuat, de uz preventiv sau terapeutic, obţinut din bacilii Mycobacterium Tuberculosis Hovis.  În urma injectării apare o imunitate de lungă durată (aproximativ 15 ani) faţă de bacilii tuberculozei, dar se poate folosi şi în cazul  completării tratamntului persoanelor ce prezintă afecţiuni cu imunitate scăzută, aşa cum sunt unele cancere, leucemie, melanomul, scleroza multiplă, boala Parkinson sau la persoanele care lucrează în mediu cu risc (personal de îngrijire din secţii TBC şi familiile lor). Vaccinarea BCG se efectuează chiar la naştere, în maternitate sau înainte de începerea creşei sau grădiniţei. De asemenea, se efectuează dacă la testarea reacţiei la tuberculină apare o recţie dermică ce semnifică lipsa de anticorpi. Reacţia postvaccinală este de mică amploare, dar uneori pot apărea ulceraţii ale pielii la locul injectării, ganglioni de evcinătate măriţi.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Tags:
Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”