Babesioză

Afecţiune provocată de contaminarea cu unul din protozoarele (parazit) din familia Babesia, simptomele în general fiind mult asemănătoare cu cele ale malariei. Transmiterea se face prin muşcătura de căpuşă, care este agnt de transmitere şi pentru boala Lyme. În multe cazuri, o babesioză debutează cu simptome tip gripă: frison, febră, dureri de cap, stare generală alterată, oboseală. Se poate agrava, semnele ce se aduagă fiind: anemie hemolitică, tulburări de respiraţie, prezenţa hemoglobinei în urină şi mergând până la insuficienţă respiratorie acută, insuficienţă cardiacă şi renală. Depistarea se face din sânge – se evidenţiază parazitul sau se efectuează teste imunologice pentru depistarea anticorpilor. Afecţiunea poate trece aproape neobservată sau considerată ca o gripă uşoară. Tratamentul indicat de multe ori doar simptomatic, pacienţii care au splina normală, funcţională, restabilindu-se repede. În cazuri mai grave se insitituie administrare de antibiotice şi chinină, transfuzie pentru diminuarea nivelului parazitar în sânge.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”