Prezenţa de bacterii în urina recoltată în conmdiţii speciale de la un pacient, fără ca proba sa fi fost contaminată. În mod normal, nu trebuie să se evidenţieze bacterii în urină – acesta este un produs de excreţie steril. Bacteriile prezente în tractul urinar determină apariţia de infecţii, mai frecvent la femei decât la barbaţi. Contaminarea cu bacterii poate avea drept cauze: vecinătatea orificiului uretral cu de vulva şi anusul la femei, igienă precară, diabet, vârsta înaintată, scăderea imunităţii generale a organismului datorită vârstei înaintate, a concomitenţei unui tratament anticancer, pacienţi cu sondă vezicală, pacienţi care au suferit accidente/traumatisme la nivel vertebral sau accidente vasculare şi sunt imobilizate la pat sau prezintă parapareză.
Determinarea tipului de bacterie şi a sensiblităţii la o substanţă tip antibiotic se face prin examenul de laborator numit urocultură. De la alaborator de porcură un recipient steril în interior, acolo efectuându-se de obicei şi un instructaj simplu care să ajute pacientul să recolteze ruina astfel încât rezultattul să fie cât mai apropiat de starea reală (deci fără să contamineze proba cu alte bacterii, din alte surse).
Tratamentul se instituie de către medic, care va alege cea mai potrivită schema terapeutică
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.