Bilharzioză

Boală determinată de infestarea cu parazitul numit bilharzia sau schistostomă (vierme nematod). Boala apare prin ingerarea de apă ce conţine larve. Ajunse în tubul digestive, larvele trec în sânge, aici intrând într-o altă etapă de dezvoltare şi viaţă. Viermii adulţi pot fi deci întâlniţi în vasele sanguine tip venă la nivelul intestinului, abdomenului, vezicii urinare, ficat, splină. Fără tratament, pot trăi 10-15 ani, în acest interval depunând zilnic ouă ce ajung în exterior prin urină şi materii fecale.

În funcţie de localizare, shistostoma determină apariţia următoarelor manifestări generale: mâncărimi la locul de pătrundere prin piele, febră, diaree, eozinofilie, prezenţa de anticorpi sanguini specifici.

Când afectează predominant intestinul şi ficatul mai apar modificări la nivelul mucoasei  intestinale (ulceraţii, polipi), mărire de volum a splinei şi ficatului, ascită, varice eosfagiene şi la nivelul vaselor abdominale. Infestarea predominant la nivel urinar este însoţită de dureri la micţiune, hematuria, modificări de structură a rinichilor, mărirea splinei. R=Tratamentul se instituie imedit dupa confrimarea diagnosticului prin examene de laborator ale urinei şi scaunului. Se administrează medicamente antihelmintice.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”