Blenoragie (gonoree) – definiție, simptome

Boală din categoria celor cu transmitere sexuală, determinată de infestarea cu bacteria Neisseria Gonorrheae (cunsocută şi ca sculament, gonoree). Este una din cele mai vechi boli venerice cunoscute, transmiterea realizându-se prin intermediul  contactului cu secreţiile genitale şi saliva (raport sexual cel mai ades), precum şi la naştere, de la mamă la copil.

Manifestărle clinice pentru blenoragie (gonoree) sunt:

– La femeie – leucoree (secreţie albă, abundentă), inflaţie locală amucoasei vaginale şi vulvare, cistită datorită vecinătăţii cu orificiul urinar, inflamaţii lae ovarelor şi trompleor – cazue de sterilitate ulterioară;

– La bărbat – uretrită, cu scurgeri gălbui abundente, dureri şi senzaţie de arsură la micţiune, inflmaţia prostatei, cistită, orhiepididimită. În absenţa tratamentului, pe lângă contaminarea continua a partenerei (-lor), poate apărea o fibrozare şi îngustare a orificiului uretral, micţiune ci dificultate

– La copii – apare rar, cauza fiind folosirea unui prosop care a fost în contact cu o persoană contaminate (igienă precară în familie);

– La nou-născut – contaminare în momentul naşterii naturale, manifestarea fiind la nivelul ochilor (pentru care se şi practică profilaxia gonococică, prin administrarea de picături ocular imediat dupa naştere).

– Diagnosticul pentru blenoragie (gonoree) este cel de laborator, din secreţie, iar tratamentul este cu penicilină sau conform antibiogramei – dacă gonococul este rezistent la acest tip de antibiotic. Sunt trataţii ambii parteneri.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”