Cancer

Boală care are ca mecanism o proliferare celulară anarhică, necontrolată şi neîntreruptă.

Cancerele sunt cauzate de expunerea la viru­suri, la substanţe naturale sau chimice, la radiaţii. Acesti factori conduc la mutaţii sau la actiunea improprie a diferitelor oncogene (implicate în proliferarea celulelor, în diferenţierea lor şi în reglarea acestor fenomene).

Oncogenele se află sub controlul genelor inhibitoare (antioncogenele) care pot lipsi în mod ereditar, pot fi pierdute, sau pot suferi ele însele o mutaţie sub acţiunea agenţilor enumerati mai sus.

Factori de risc pentru cancer :

Alcoolul  (cancer a cavităţii bucale, ale faringelui, ale esofagului şi ale ficatului, cancer de san)

Alimentatia – grăsimile in combinatie cu deficienţă in fibre si vitamine (cancerele colorectale, de sân, ale endometrului şi ale prostatei)  fructele si legumele au  efect protector .

Contaminare intermediară (aflatoxină, nitriţi), nitriţii provenind din sarea utilizată pentru conservarea alimentelor creşte riscurile cancerului de stomac. Aflatoxina contaminând hrana depozitată în locuri calde şi umede este raspunzatoare în cancerele primitive de ficat, în asociere cu virusul hepatitei B.

Iradiere  raspunzaroare de leucemii ce apar în medie la 8 ani după iradierea cauzală, sarcoamele la 20 de ani după ea, alte tumori la 30-40 ani după iradiere.

Bolile rare  – sunt însoţite de un risc crescut al cancerelor care afectează în mod specific anumite organe si pot da naştere unor tumori maligne care fie sunt singura lor manifestare sau fie constituie o manifestare a sindromului, ori dau naştere unei patologii netumorale dar cu mare probabilitate de transformare malignă.

Medicamente cancerigene – medicamentele pentru care s-a pus în evidenţă o creştere a riscului de cancer sunt hormonilor (estrogen),  imunosupresoarele, anticanceroasele şi derivaţii arsenicali

Factorii ereditari combinati cu  factorii de mediu –  membrii unei familii care cuprinde o persoană afectată de un cancer de colon, de ovar sau de sân prezintă un risc mai mare decât altele de a fi afectate de acelaşi cancer

Substante cancerigene – anumite substante utilizate in procesele tehnologice sunt raspunzatoare de aparitia cancerelor .

Radiatiile solare – favorizeza tumorilor cutanate, carcinoamelor şi melanoamelor.

Turunul – favorizeaza cancerul bronho­pulmonar, riscul crestre cu cât se fumează mai mult in timp si in cantitate şi cu cât începerea fumatului este mai precoce.

Virusuriel –  retrovirusurile H.I.V. (SIDA) şi HTLV1 (leucemie), anumiti virusi A.D.N. (acid dezoxiribonucleic) conduc la apariţia unor cancere umane.

Simptomele sunt  specifice fiecarui tip de cancer insa o pierdere importantă în greutate mai mult sau mai puţin rapidă, o lipsă de poftă de mâncare, o stare de oboseală intensă, o pierdere de sânge prin scaune sau pe gură, dureri diverse sunt semne funcţionale care pot fi asociate cu prezenţa unui cancer. Cancerele sunt adesea asimptomatice, boala fiind descoperită întâmplator în cursul unei vizite medicale sau al unui examen al sângelui. Diagnosticul se pune prin examenul clinic, prin examene de laborator, prin examene radiologice şi endoscopice, prin biopsii.

Tratamentul se face prin chirurgie, radioterapie (radiaţii X sau de înaltă ener­gie, cobaltoterapie), chimioterapie (administrarea de medi­camente având un efect distructor şi imunologic) şi/sau hormonoterapie (administrarea de hormoni).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Tags:
Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”