Carie

Afectiune ce distruge structura dintelui cu evolutie de la exterior(smalţ) spre centrul dintelui (pulpa dentară).

O carie este cauzată de acţiunea combinată a 3 factori: placa dentară (substanţa care se formează pe dinţi, compusă din resturile alimentare, din mucusul salivar şi din bacterii), constituţia dintelui şi alimentaţia. Bacteriile plăcii dentare asimilează zaharurile rapide, se inmultesc şi secretă un acid care atacă dinţii (formarea unei cavităţi).

Caria începe prin a ataca smalţul creand o mica cavitate (nedureroasă la ineput), ea progresează în ţesutul care acoperă pulpa mărind cavitatea şi permiţând bacteriilor să invadeze pulpa dezgolită din centrul dintelui. Dintele devine sensibil la contactul cu frigul,cu căldura si apoi la  zaharuri. Netratată caria duce la distrugerea dintelui şi infectarea osului subiacent.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”