Cheag

Acumulare semisolidă care se formează atunci când sângele coagulează, formata din celule sangvine (globule roşii şi plachete) şi din fibrină.

Cheagurile au rol de a opri hemoragia atunci când vasele sangvine sunt rupte. Ele pot să se formeze şi spontan (tromboză) conducand la complicatii grave (ocluzie, embolie), favorizata formarea lor de catre  o proastă circulaţie, o proastă stare a vaselor şi o vâscozitate prea mare a sângelui.

Cheagurile patologice (trombusuri) când se formează în reţeaua venoasă conduc la tromboflebite ce se pot complica in embolie pulmonară. Când se formează în reţeaua arterială pot conduce la tromboze ale arterelor cerebrale, coronariene sau periferice.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”