Infecţie a pielii capului provocată de o ciupercă microscopică din grupa dermatofiţilor.
Chelbea este contagioasă şi transmisibilă de la animal la om, sau de la bolnav la o persoană sănătoasă.
Chelbea favica (favusul) are la origine un dermatofit din genul Trichophyton – caracterizata de mici plăci de puroi acoperite cu o crustă, în centrul cărora se găseşte un fir de păr.
Chelbele tondante sunt fie de tip microsporic, fie de tip tricofitic. Formele microsporice datorate unui dermatofit din genul Microsporon, se manifestă prin plăci mari fără păr puţin numeroase. Formele tricofitice cauzate de Trichophyton, este caracterizata de plăci foarte mici (mai puţin de 2 centimetri diametru), mai numeroase şi acoperite cu păr foarte scurt, rupt.
Kerionul este cauzat de un dermatofit din genul Trichophylon – caracterizat de o vignietă supraînălţată împestriţată de mici „puţuri” de unde ţâşneşte puroi şi prin care iese părul căzut.
Tratamentul consta in raderea zonelor atinse şi administrarea de antifungice (grizeofulvină, imidazol) pe cale orală.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.