Chimioterapie anticanceroasa

Tratament medicamentos avand menirea de a distruge celu­lelor canceroase. Cel mai des se utilizeaza o polichimioterapie care asociază mai multe medicamente, administrate oral sau injectabil (in cazul tratamentului pe cale generala).

Chimioterapia anticanceroasă poate fi insotita de de o hormonoterapia (cancerele hormonodependente – sân, corp uterin, prostată) de un tratament locoregional nemedicamentos (radioterapie sau chirurgie). Tratamentul pe cale generală este singurul care poate distruge metastazele.

Tratament locoregional consta in administrate medicamentelor în seroase (pleură, pericard, peritoneu) sau în vezică; poate fi injectat în artera care irigă regiunea unde se găseşte tumora (concentratii zonale mari fără disiminare în organism).

Medicamentele anticanceroase sunt toxice si pentru celulele normale cu reînnoire rapidă (celulele sangvine sau digestive) cat şi pentru unele organe.

Toate medicamentele anti­canceroase, cu excepţia bleomicinei, sunt toxice pentru celulele sangvine.

Afectarea celulelor sangvine în curs de formare în măduva osoasă duce la o diminuare a numărului de globule albe şi de plachete care apare la 10-14 zile după începerea tratamentului. Acest lucru este contracarat de administrarea de medicamente cu rol de accelerare a formării celulelor sangvine în măduva osoasă, de utilizarea grefelor de măduvă. 

Tulburarile la nivelul aparatului digestiv (greţuri, vome) sunt contracarate de medi­camente ce diminueaza aceste efecte nedorite. 

Căderea părului este frecventă dar este reversibilă după oprirea trata­mentului. Caderea parului poate fi diminuata prin punerea unei căşti refrigerente pe tot timpul perfuziei (frigul provoacă o vasoconstricţie a pielii capului care împiedică pătrunderea pro­duselor la rădăcina părului).

Efectele asupra inimii conduc la tulburări ale ritmului cardiac ce apar în orele care urmează tratamentului cu antracidine. Efectele asupra gonadelor (celulele sexuale) duc la sterilitate.

Pielea si mucoasele pot fi si ele afectate (leziuni ale mucoaselor sau ale pielii), reacţiile regresează la oprirea tratamentului.

Efectele asupra plămânilor sunt fibrozele pulmonare ireversibile care este tratata independent de tratamentul anticanceros.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”