Ciroza

Afectiune a ficatului provocată de o degradare a celulelor sale.

Se caracterizeaza printr-o scleroză a ţesutului hepatic, dezvoltarea în ficat a unei reţele de cicatrici fibroase şi noduli de regenerare, zone de celule viabile separate unele de altele prin ţesut cicatriceal.

Ciroza poate avea cauze diveese : alcoolismul, o boală virală (hepatitele B, C şi D), autoimună (ciroza biliară primitivă, hepatita cronică autoimună), metabolică (hemocromatoza, boala lui Wilson, fructozemia, galactozemia, tirozinemia, mucoviscidioza etc.),  unele ciroze sunt încă cu cauze necunoscute.

Diagnosticul se face in baza unei biopsii hepatice, transcutanate sau chirurgicale

In prima etapa este total asimptomatică dupa care se manifesta o slăbiciune generalizată  (aste­nie), pierdere în greutate, ascită (efuziune lichidiană în interiorul peritoneului), hemoragii digestive urmare a unei hipertensiuni portale (creşterea presiunii sangvine în vena care conduce circulaţia intestinală şi splenică spre ficat) cu risc de ruptură a varicelor esofagiene. Evolueaza catre o insuficienţa hepatocelulară caracterizata de un icter, hemoragii difuze, o encefalopatie (somnolenţă, comă).

Ciroticii sunt sensibili la infecţii: tuberculoză, infecţii respiratorii şi urinare. In stadiul terminal apare o insuficienţă renală gravă.

Când ciroza evoluează pe parcursul câtorva ani in ficat poate sa se dezvolte o tumoră malignă plecând de la celulele hepatice.

Tratamentul este complex si vizează prevenirea sau încetinirea constituirii fibrozei, ciroza fiind ireversibilă o dată instalată, prevenirea şi tratamentul principalelor com­plicaţii.

Transplantul hepatic reprezinta sin­gurul tratament radical al cirozei, este aplicabil unui număr limitat de cazuri, la pacienţii tineri şi în absenţa complicaţiilor vasculare grave.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”