Inflamaţie acută sau cronică a mucoasei vezicale, cu bacili (Escherichia coli) sau mai rar cu o ciupercă (Candida albicans).
Aparitia ei are frecventa mai mare la diabetici, la femeile tinere în perioada de activitate sexuală şi la femeile însărcinate (poate cauza contracţii uterine, cu riscul unei naşteri premature).
Este favorizata de afectiuni care impiedica eliminarea vezicală a urinii (îngustare sau diverticul al uretrei, calculii vezicali, tumoră vezicală), un obstacol prostatic (adenom) in cazul barbatilor, prezenta unor bride himenale (în timpul actului sexual germeni prezenţi în vagin ajung în uretră şi în vezică).
Cistită se manifestă printr-o durere suprapubiană, dureri la micţiune, micţiuni frecvente, nevoia strigenta de a urina (doar cateva picaturi), prezenta puroiului (urina cu miros dezagreabil) si adesea sânge. Aparitia febrei indica evolutia ascendenta, o infecţie a căilor urinare.
Diagnosticarea recurge la un examen citobacteriologic al urinii (E.C.B.U.), o antibiogramă (sensibilitatea la antibiotice) cat si de existenta manifestarilor.
Tratamentul consta in administrarea de antibiotice cu bună eliminare urinară, dupa 48 de ore de la încheierea tratamentului se face un control al sterilităţii urinii.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.