– Examen radiologic care permite vizualizarea veziculei şi a căilor biliare.
Colangiografie intravenoasă – se injectează produsul de contrast prin perfuzie în antebraţ şi la sfârşitul perfuziei, se realizează o serie de clişee.
Colangiografie retrograda– sub anestezie generală uşoară(subiectul este treaz) se introduce un fibroscop în gura pacientului până în duoden. Medicul introduce prin conductul fibroscopului un cateter fin care ajunge până la orificiul de îmbinare duodenală a coledocului şi canalului pancreatic al lui Wirsung (la nivelul ampulei lui Vater), se injecteza un produs de contrast în căile biliare şi în canalul pancreatic, se fac mai multe clişee ce se developează pe loc pentru a repera vreo eventuală anomalie şi a o trata imediat. Pacientul rămâne sub control medical riguros in spital timp 1-3 zile şi primeşte un tratament antibiotic pentru a preveni riscul de infecţie.
Colangiografie transhepatică – se practică în sala de radiologie. Subiectului i se administrează un medicament calmant apoi se injectează un produs anesteziant la înălţimea ficatului înainte de a realiza o puncţie a căilor biliare cu ajutorul unei seringi.
Când bila apare uşor (indică faptul că acul de puncţie este bine plasat în canalele biliare) produsul de contrast este injectat şi sunt realizate mai multe clişee şi developate imediat.
Cliseele precizează natura şi localizarea obstacolului, iar medicul poate utiliza un cateter pentru a permite drenarea bilei.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.