Ablaţie chirurgicală a colonului sau a unuia dintre segmentele sale, utilizata în cazul existentei unor tumori benigne (polipi) sau maligne, sau in cazul unor leziuni infecţioase (diverticulită).
După ce colectomia propriu-zisă a fost efectuată, chirurgul dispune de două tehnici pentru a termina operaţia, anastomoza sau colostomia.
Prin anastomoza el restabileşte continuitatea digestivă, punând cap la cap cele două bucăţi de intestin rămase iar în cazul colostomiei chirurgul fixează orificiul tubului digestiv pe peretele anterior al abdomenului constituind un anus artificial.
Colostomia este utilizată cand anastomoza imediată este imposibilă deoarece segmentul din aval al colonului este obliterat sau peretele intestinului nu este suficient cicatrizat pentru a permite o sutură fără risc. Ea poate fi definitivă sau urmată ulterior de o anastomoză.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.