Colestaza

Diminuarea sau oprirea secreţiei de bilă.

Coleslaza extrahepatică  – stagnare a bilei în canalele situate dedesubtul hilului ficatului, cauzele fiind calculii coledocului, cancerele de pancreas, de coledoc şi de ficat.

Coleslaza intrahepatică – stagnare a bilei în căile biliare situate în interiorul ficatului, cauzele fiind cancerele, hepatitele acute sau cronice şi cirozele.

Subiectul prezinta un prurit (mâncărimi), o carenta in vitamine, o diaree grăsoasă, o decolorare a scaunelor, poate fi prezent un icter. Testele biologice hepatice (dozarea ele­mentelor de origine hepatică din plasma sangvină) arată o creştere a unor enzime ca bilirubină. Ecografia permite verificarea permeabilităţii căilor biliare şi descoperirea unui eventual obstacol.

Tratamentul este chirurgical când cauza este extrahepatică si restabileste scurgerea bilei din ficat spre duoden. Tratamentul este medicamentos atunci când cauza este intrahepatică.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”