Colesterol

Substanţă lipidică sintetizată de către ficat pornind de la acetilcoenzima A.

Principalele surse alimentare de colesterol sunt găl­benuşul de ou, măruntaiele, produsele lactate, carnea. Colesterolul intră în constituţia celulelor si intervine în mai multe procese.

Lipidele (colesterolul şi trigliceridele) sunt transportate în sânge sub forma de lipoproteine. LDL (lipoproteinele de mică densitate – cel numit „colesterol rău”) sunt deosebit de bogate în colesterol, fiind susceptibile să se depună pe pereţii arterelor.  HDL (lipoproteinele de densitate mare – sau aşa zis-ul „colesterol bun”) îndepărtează colesterolul de peretele vaselor şi îl duc în ficat, care îl poate reutiliza.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”