Colica

1.Care se referă la colon.

2. Durere spasmodică legată de distensia tubului digestiv, a canalelor glandulare sau ale căilor urinare.

Colicile biliare sau hepatice sunt cauzate de blocarea canalelor de către calculi, cele pancreatice de obstrucţia canalului lui Wirsung, cele salivare sunt urmarea unei litiaze.

Colicile intestinale sunt cauzate de o iritaţie produsă de o gastroenterită sau de o colită, ori datorate unei ocluzi intestinale.

Colica este caracterizata de episoade dureroase foarte violente, repetate, intrerupte de perioade de acalmie. Poate să fie însoţită de greţuri şi de jenă respiratorie (colicile biliare sau hepatice), de agitaţie şi de vome (colicile nefretice).

Tratamenul necesita administrarea de analgezice şi de antispastice, depistarea cauzei si indepartarea acesteia (daca este posibil).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”