Colon iritabil

[Colon iritabil]
Sindromul colonului iritabil este o boală comună prin care este afectat intestinul gros. Semnele şi simptomele cuprind crampele, durerile abdominale, balonarea, gazele, diareea şi constipaţia. Este o afecţiune cronică prin care simptomele pot fi controlate cu ajutorul dietei, stilului de viaţă şi stresului.
 
Simptomele severe pot fi tratate doar cu tratament medicamentos. Nu se cunoaşte cauza principală a colonului iritabil însă, pereţii intestinali sunt alcătuiţi din straturi de muşci care se contractă atunci când alimentele trec prin tractul digestiv. Contracţiile care sunt mai puternice şi durează mai mult timp decât este normal pot cauza gaze, balonare şi diaree. O contracţie intestinală slăbită poate încetini trecerea alimentelor. O altă cauză ar putea fi sistemul nervos, prin semnalele prost coordonate dintre creier şi intestine. Inflamarea intestinelor poate fi şi ea o cauză, iar asta pentru că există persoane care au un număr crescut de celule ale sistemului imunitar în intestine. Astfel, răspunsul sistemului imunitar este asociat cu durere şi diaree. La rândul lor, infecţiile severe pot reprezenta şi ele o cauză, fiind asociate cu un surplus de bacterii din intestin.
 
Declanşatorii colonului iritabil pot fi:
  • Alimentaţia- alergia sau intoleranţa la anumite alimente pot duce la colon iritabil.
  • Stresul- majoritatea persoanelor se confruntă cu sindromul colonului iritabil în timpul perioadelor în care nivelul de stres este crescut. Deşi stresul poate agrava simptomele, nu el este cel care le şi produce.
  • Hormonii- femeile sunt de două ori mai predispuse să se confrunte cu sindromul colonului iritabil, în urma schimbărilor hormonale. Acestea apar în timpul sau în apropierea menstruaţiei.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”