Creatinina

Creatinina este o substanţă azotată provenind din degra­darea creatinei, constituent al ţesutului muscular. Creatinina este un produs al organismului transportat la rinichi prin sânge de unde este filtrat şi eliminat din organism în urină.  

Nivelul ei seric este corelat cu masa musculară, fluxul sanguin renal şi rata filtrării glomerulare. Ea este un indicator mai fidel al funcţiei renale decât ureea şi de preferat, se vor determina împreuna.

Valori normale creatinină

Valori normale ale creatininei în sânge sunt de la 0.6 mg/dl la 1.2 mg/dl la bărbaţi adulţi şi de la 0.5 mg/dl la 1.1 mg/dl la femeile adulte.

Cauze valori crescute creatinină

– rinichii nu funcţionează în parametri normali;

– când are loc un blocaj în fluxul de urină (prostata extinsă, piatra la rinichi);

– infecţie la rinichi;

– deshidratare;

– scăderea fluxului de sânge la rinichi;

– tensiune arterială mare în timpul sarcinii.

Cauze valori scăzute creatinină

– boală musculara (distrofia musculară);

– dietă săracă în proteine.

Când este indicată măsurarea valorii creatininei

–  primul bilanţ biochimic al tuturor pacienţilor;

–  boli renale acute şi cronice, hiperuricemie, insuficienţă renală, hemodializă;

–  hipertensiune arterială, diabet zaharat;

–  tulburări digestive: diaree, vărsături;

–  afecţiuni musculare;

–  infecţii: cu transpiraţii profuze, sepsis;

–  postoperator sau la pacienţi politraumatizaţi, în stare de şoc;

– sarcina: valorile normale în sarcină sunt 0,4 – 0,6 mg%; o valoare peste 0.8 mg% este considerată patologică şi necesită investigaţii suplimentare;

– boli cu metabolism proteic crescut: acromegalie, mielom multiplu;

– tratamente medicamentoase: nefrotoxice, inhibitori de enzimă de conversie, antiinflamatoare nesteroidiene (mai ales la vârstnici).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”