Creier

Parte a encefalului mai voluminoasă şi mai complexă constituind sediul facultăţilor intelectuale.

Creierul cuprinde două emisfere reunite prin creierul mijlociu (diencefalul) şi prin corpul calos si este situat deasupra trunchiului cerebral şi a creierului mic. Creierul este înconjurat de meninge care sunt în număr de trei.

Creierul este constituit (ca intreg sistemului nervos central) dintr-o substanţă cenuşie (corpul de neuroni şi de sinapse) şi din substanţa albă (fibrele mielinizate).

Substanţa cenuşie se repartizează într-un strat de suprafaţă gros (cortexul) şi în nucleii profunzi, nucleii cenuşii centrali (pallidum, putamen şi nucleul caudatus).

Diencefalul este compus din doi nuclei mari cenuşii simetrici, talamusul. Aceştia sunt situaţi deasupra hipotalamusului, structură care cuprinde mici nuclee şi care se prelungeşte cu două glande, hipofiza jos şi epifiza în spate.

Substanţa cenuşie (aglomerare de celule nervoase) este responsabilă de func­ţiunile nervoase iar substanţa albă (formată din fibre nervoase) asigură conexiunile din interiorul fiecărei emisfere, între emisfere şi cu sistemul nervos central subiacent. Cortexul (substanţa cenuşie) este punctul de plecare al motricităţii voluntare, punctul de sosire al sensibilităţii şi sediul prin­cipal al funcţiunilor superioare (conştiinţă, memorie, emoţie, limbaj, gândire).

Fiecare emisferă controlează jumătatea corpului care se găseşte pe partea opusă.

Creierul este explorat prin imagerie radiologică, scanografică şi prin imagerie de rezonanţă magnetică (I.R.M.).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”