Decompresie

Diminuare a presiunii ce se exercită asupra organismului unui subiect după ce acesta a fost supus unei presiuni mai mari decât presiunea atmosferică.

Accidentele de decompresie afectează scafandrii autonomi şi muncitorii care lucrează în chesoanele presurizate (boala chesoanelor), aviatorii şi astronauţii.

Când decompresia este prea rapidă aceasta duce la formarea de bule în vasele şi ţesuturile organismului. Simptomele sunt infiltraţie gazoasă subcutanată mâncărimi, dureri articulare violente,  slăbiciune a gambelor, tulburări de vedere şi de echilibrului, o paraplegie datorata prezenţei bulelor de azot în ţesuturile nervoase, hemiplegii, crize de epilepsie prin embolie gazoasă. Prevenirea constă în respectarea palierelor de decompresie.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”