Degerătură

Inroşire a extremităţilor (mâini, picioare, nas, urechi) cauzata de temperaturi scăzute, caracterizată prin plăci roşii-violacee, groase, reci, foarte dureroase. Plagile pot să se complice cu fisuri, ulceraţii sau băşici.

Imobilitate prelungită, îmbrăcăminte prea strâmtă sau jilavă, vântul sunt factori ce conduc, impreuna cu temperatura scazuta, la aparitia de degerături grave ce se caracterizeaza printr-o senzaţie de pişcătură apoi printr-o amorţire treptată dupa care subiectul nu mai simte nimic. Pielea este albă şi rece, apoi devine violacee şi umflată. Forma grava şi netratate duce la aparotia der flictene (băşici conţinând plasmă), apoi cangrenă.

In cazul degerăturilor grave (ca si prima interventie) subiectul trebuie ferit de frig, se desfac hainele fără a i Ie scoate şi se înfăşoara sa într-o pătură apoi impune spitalizarea de îndată ce este posibil. O încălzire prea rapida este periculoasă, subiectul nu trebuie fricţionat, nu trebuie pus în baie caldă, nu trebuie încălzit în preajma unui radiator.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”