Depistare antenatala

[diagnostic prenatal]

Punerea in evidenat a unei boli a fătului înainte de naştere.

Examenele constau in :

Amniocenteză – prelevarea de lichid amniotic prin puncţie abdominală; depisteaza anomaliile cromozomiale prin studierea cariotipului celulelor fetale.

Biopsia vilozităţilor coriale – prelevarea unui eşantion de ţesut placentar (trofoblast) pe cale vaginală sau abdominală sub control ecografic sau endoscopic ; depisteaza anomaliile cromozomiale prin studierea cariotipului celulelor fetale.

Ecografie – se bazează pe emisia de ultrasunete reflectate de ţesuturi şi analizate în funcţie de frecvenţa lor si permite vizualizarea fătului, măsurarea sa şi urmărirea creşterii sale (eventuale anomalii fetale).

Fetoscopia – se intro­duce un tub dotat cu un sistem optic pe cale abdominală trecând prin peretele uterului până în punga amniotică; serveşte la căutarea unor anomalii ale extremităţilor şi la realizarea unor biopsii cutanate.

Prelevarea de sânge fetal – practicată sub control ecografic permite depistarea infec­ţiilor fetale, realizarea cariotipului,analizarea sângelui fetal (decelarea anomaliilor sangvine şi a anomaliilor biologice.

Unele analize sunt realizate plecând de la prelevarea sângelui matern, care permite începând cu luna a 3-a efectuarea unor diagnostice biologice oferind rezultate comparabile şi fără risc pentru făt.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”