Stare patologică caracterizată pe plan psihic de o stare de spirit tristă cu pierderea motivaţiilor, autodepreciere, dificultate de a se concentra, teamă de viitor, anxietate, un sentiment de vinovăţie şi de neputinţă ; iar pe plan fizic sunt prezente tulburări ale poftei de mâncare, tulburări digestive, cefalee, palpitaţii, oboseală, insomnie şi de alterare a libidoului.
Depresia poate fi cauzata de un eveniment neplăcut sau o situatie care cere subiectului să se adapteze la o situaţie nouă, de o boală psihică, de o schimbare hormonală (ca urmare a unei naşteri), de o dereglare endocrină (hipotiroidie).
Depresia adolescentului – apropiată ca manifestări de cea a adultului (anxietate, sentiment de inferioritate, stare de spirit tristă), este prezenta o mai mică inhibiţie, o atitudine distantă.
Principalele complicaţii ale depresiunilor adolescentului sunt psihoza (schizofrenia, psihoza maniacodepresivă), delincvenţa, toxicomania.
Depresia persoanei în vârstă – forma cea mai gravă este melancolia de involuţie care se manifesta printr-o suferinţă morală intensă cu idei de prejudiciu şi de persecuţie, o ipohondrie (teamă nejustificată de a fi bolnav), deteriorare a stării generale.
Alte forme se manifestă prin insomnie, tulburări de caracter, o închidere în sine, afecţiuni psihosomatice diferite, uneori o pseudodeteriorare intelectuală care poate simula o demenţă.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.