Dezlipire de retina

Afecţiune gravă a ochiului ce consta in separarea retinei de foiţa subiacentă si trecerea de lichid vitros sub retină.

O dezlipire poate fi cauzata de un traumatism (contuzie sau plagă a globului ocular), poate avea origine tumorală sau inflamatorie. Dezlipirea de retina este favorizata de prezenta unei miopi puternice sau de afakie (lipsa cristalinului), de varsta, de existenta unor antecedente familiale.

Semnele care preced o dezlipire de retina sunt:  percepţia de musculite sau de puncte albăstrui luminoase cauzate de piederea aderenţei normale a corpului vitros la retină; apariţia unor fulgere albăstrui şi fixe care cauzate de presiunea exercitată de corpul vitros asupra retinei; perceptia unei „ploi de funingine” data de o sângerare a retinei.

Când retina este dezlipită subiectul are impresia că vede o pânză neagră pusă pe o parte a câmpului său vizual. Scăderea vederii indică faptul că macula (zona centrală a retinei) a fost atinsă.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”