Afecţiune cronică caracterizată de prezenta excesiva de zahăr în urină urmare a unei hiperglicemi (exces de zahăr în sânge).
Diabetul zaharat este cauzat de o insuficienţă sau o încetinire a secretarii insulinei de către pancreas, hormonul necesar utilizării glucozei pentru a răspunde necesităţilor energetice celulare.
Ca si forme ale diabetului zaharat putem distinge: diabetul de sarcina şi diabetele secundare care se manifestă în cazul diferitelor afecţiuni (pancreatită cronică, hemocromatoză, acromegalie, sindromul lui Cushing, feocromocitom), al tratamentelor medicamentoase (corticosteroizi), sau datorate de un anume tip de subnutriţie (diabetul tropical).
Diabetul zaharat poate fi diabet insulinodependent şi diabet neinsulinodependent.
Diabetul insulinodependent – formă de diabet zaharat caracterizată printr-un deficit major al secreţiei de insulină (cauză genetică, virală, autoimună) si care se manifesta printr-o sete intensă, emisie abundentă de urină, slăbire brusca şi oboseală.
Diabetul neinsulinodependent este adesea asimptomatic (este descoperit intamplator), iar atunci cand sunt prezente subiectul are simptome de hiperglicemie pronunţată: polidipsie (sete intensă), poliurie (creşterea volumului de urină emisă), pierdere în greutate.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.