Dializa peritoneala

Tehnică de dializă utilizând ca membrană de schimb şi filtrare un înveliş intern al corpului, peritoneul.

Peritoneul (membrana cu strat dublu care căptuşeşte cavitatea abdominală şi organele pe care aceasta le conţine avand una dintre feţe parcursă de numeroase capilare sangvine) este utilizat ca sistem natural de filtrare în decursul acestei tehnici de epurare extarenală.

Schimburile de apă şi de substanţe dizolvate (sodiu, potasiu, calciu) se efectuează între sângele conţinut în capilarele peri­toneale şi dializat (preparat în prealabil într-un săculeţ de plastic) care este introdus în cavitatea peritoneală printr-un cateter de silicon implantat chirurgical în peretele abdominal, servind şi la evacuarea dializatului. Introducerea dializatului în cavitatea peritoneală şi golirea sa sunt uşurate prin utilizarea maşinilor automate. Odată difuzat, dializatul este aruncat şi înlocuit cu un dializat proaspăt.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”