Se spune despre un caracter genetic (sau gena care este purtătoarea acestuia) care se manifestă atunci când este prezent în cariotipul unui subiect pe unul singur din cei doi cromozomi omologi.
In celule cromozomii există în două exemplare şi se întâmplă foarte des ca o genă să se prezinte sub două versiuni diferite (alele) pe fiecare dintre cei doi cromozomi. Cele două versiuni intră în competiţie pentru a se exprima, daca ele sunt de forţe inegale doar una dintre ele se exprimă în înfăţişarea individului ea este numită atunci dominantă (alelă dominantă), cealaltă fiind calificată ca recesivă.
Atunci când o boală genetică este cu transmisie dominantă, este suficient ca un subiect să fi primit de la unul dintre părinţi un cromozom purtător al alelei dominante pentru ca boala să se manifeste la el.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.