Boală parazitară subcutanată cauzată de infestarea cu Dracunculus medinensis, numit şi filarie de Medina, vierme de Guineea sau dragon.
Dracunculus medinensis este un vierme din clasa Nematodelor, cu aspect filiform, avand lungimea de 90-100 cm (exista in Africa saheliană şi Orientul Apropiat).
Contaminarea se face prin consumul de apă care conţin ciclopi (crustacee microscopice) infestaţi cu larva parazitului. Larvele traversează peretele abdominal şi îşi efectuează cresterea în ţesutul subcutan, cel mai des la glezne.
Virmele adult (1 an după contaminare) perforează pielea pentru a-şi depune ouăle, formând o băşică sau o mică plagă pe gleznă sau pe picior. Extremitatea viermelui este atunci vizibilă în puroiul care se scurge. Această plagă poate să se suprainfecteze şi să favorizeze un tetanos. Viermele moare uneori de la sine calcificându-se, poate conduce la o infecţie articulară sau un abces subcutanat.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.