Senzaţia neplăcută prezenta sub forma de arsură, înţepătură, crampă, greutate, întindere etc. , de intensitate şi durata variabile, asociata sau nu cu leziuni tisulare, reale sau potenţiale.
Durerea este provocată de cele mai multe ori de excitarea terminaţii nervoase sensibile la stimulii dureroşi, prezente în piele şi într-o mai mică măsură în vase, mucoase, oase, tendoane sau organe.
Durere se defineşte după localizarea ei (difuza sau locala), intensitate, periodicitate şi caracterul ei.
Durerea poate fi pulsatilă, batantă, zvâcnitoare (caracteristice unei inflamaţii), ca un fulger (afectare nervoasa), sub forma unei crampe (afectare musculară) sau de colică (afectare viscerală) etc.
Durere iradiată este durerea resimţită într-o altă parte a corpului decât cea în care se află zona lezată sau traumatizată.
Durerea acuta este prezenta in cazul unei leziuni tisulare şi are ca rol atentionarea subiectului asupra unei disfuncţii a organismului său. Ea este asociată cu palpitaţii, cu o creştere a presiunii arteriale, a nivelurilor unor hormoni (cortizol, catecolamine) şi a frecvenţei ventilaţiei (mişcarea aerului în plămâni).
O durere cronică este o durere persistentă, peste timpul obişnuit în cazul unei boli acute ori după o vindecare sau poate fi o durere cauzata de o afectiune cronica.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.