Boală parazitară (o cestodoză) provocată prin infestarea cu larva unei tenii de câine, Echinococcus granulosus.
Larva se dezvoltă în ficat, plămâni, mai rar în alte organe si provoacă formarea unui chist hidatic, un fel de tumoră rotundă de 15-20 cm în diametru mărginită de un perete gros şi umplută cu un lichid şi cu scolecşi (capete de tenie).
Omul se contaminează atunci când ingeră ouăle de tenie răspândite pe sol care contaminează apa sau legumele consumate crude, ori când îşi duce mâinile la gură fără să şi le fi spălat, după ce a manipulat pământul sau a mângâiat un câine a cărui blană conţine parazitul.
Chisturile se rup si eliberând în organism scolexul (sau scolecşii) duc la formarea de chisturi multiple (echinocoză diseminată).
Un chist hidatic al ficatului provoacă o creştere în volum a ficatului, dureri localizate, un icter (pielea ia o culoare galbenă) şi pusee trecătoare de urticarie.
Un chist hidatic al plămânilor provoacă o tuse, dureri toracice şi, uneori, eliminarea unei cantităţi mici de lichid conţinut în chist.
Tratamentul consta in ablaţia tumorii. Echinococozele diseminate pot fi tratate cu albendazol.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.