Afecţiune inflamatorie a encefalului, avand cu precadere origine infecţioasa (mai ales virală, ex. virus rabiei şi herpesului), ce se manifestă prin febră insotita cu semne neurologice (somnolenţă, confuzie, delir, tulburări de comportament, cefalee, convulsii), sindrom infecţios şi semne de localizare temporală (encefalită herpetică).
Virusurile pot provoca o polioencefalită iar leucoencefalită poate fi datorata unei complicaţii a rujeolei, oreionului, gripei, mononucleozei infecţioase. Unele encefalite cauzate de arbovirusuri sunt transmise fie prin ţânţari (encefalita japoneză), fie prin căpuşe (encefalita de taiga).
Encefalitele acute (evoluţie rapidă) cuprind două grupuri principale de boli: encefalitele virale primitive (cele mai grave) şi leucoencefalitele perivenoase (postinfecţioase) care se vindecă de obicei fără sechele.
Encefalitele subacute sunt reprezentate mai ales prin boala lui Creutzfeldt-Jacob.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.