Inflamaţie a mucoaselor intestinului subţire şi a colonului cauzată de o bacterie, de un virus sau de un parazit. Contaminarea se face prin ingestia alimentelor infectate sau prin transmisie între indivizi. Simptomele ei sunt o diaree apoasă sau sangvinolentă, crampe abdominale, vărsături, asociate sau nu cu febră.
Enterocolita bacteriană – cauzată de o bacterie vie care distruge mucoasa (shigelloze, salmonelloze, yersinioze cu Cumpylobacter jejuni) sau de o bacterie care produce o toxină responsabilă de o hipersecreţie hidroelectrolitică (holeră, intoxicaţii alimentare).
Enterocolita virală – cauzată de retrovirusuri, afectează copiii şi evoluează de la sine către vindecare.
Citomegalovirusul care afectează subiecţii imunodeprimaţi şi bolnavii de SIDA poate provoca o afectiune atingere gravă a colonului şi a rectului, cu leziuni de tip ischemic (întreruperea circulaţiei sangvine).
Enterocolita parazitară – parazitozele frecvente sunt amibiaza (afectarea duodenojejunală), bolnavii de SIDA sau persoanele imunodeprimate pot suferii infestări intestinale grave (criptosporidioză sau anguililoză).
Enterocolita inflamatorie – inflamaţie de origine neinfecţioasă a mucoaselor intestinului subţire şi a colonului, Boala lui Crohn reprezintă forma principală a acestui tip de enterocolită.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.